Lucht/Water warmtepompen

Kies je voor een warmtepomp? Dan krijg je gratis warmte in ruil voor een relatief kleine investering. Bovendien is zo’n warmtepomp geschikt voor nieuwbouw én renovatie.

Briotherm Verwarmingsbronnen 2

Buitenlucht is overvloedig aanwezig maar met sterk wisselende temperatuur. Bijgevolg zal de warmtepomp deze wisselende brontemperaturen moeten opvangen. Dit kan door modulatie van het compressor-vermogen of  het bijplaatsen van een buffervat. Rekening houdens met de gemiddelde buitentemperatuur tijdens het stookseizoen kunnen de beste lucht/water warmtepompen een hoog rendement halen.

Hoe werkt een lucht/water warmtepomp

Hoe de warmtepomp warmte-energie met lucht genereert, kan aan de hand van het voorbeeld van een koelkast eenvoudig worden beschreven. Terwijl de koelkast de warme lucht naar buiten leidt, brengt de lucht/water-warmtepomp de warmte van de omgevingslucht in de ruimte. Concreet betekent dit dat een ventilator actief de omgevingslucht aanzuigt en deze naar een warmtewisselaar (verdamper) in de warmtepomp transporteert. Deze circuleert een koelmiddel dat de aggregatietoestand verandert en zelfs bij lage temperaturen verdampt. Om deze koelmiddeldamp op een niveau te brengen dat gebruikt kan worden voor verwarming en warmwaterbereiding, wordt deze door middel van een compressor gecomprimeerd.

Briotherm Verwarmingsbronnen - Briotherm Vloerverwarming
VOORDELEN van een lucht/water warmtepomp

Het gebruik van een luchtwarmtepomp biedt tal van voordelen. De belangrijkste zijn:

  • Gratis warmtebron, beschikbaar op elk moment van de dag
  • Relatief lage investeringskosten
  • Uitbreidbaar dankzij de cascadefunctie
  • Geschikt voor zowel nieuwbouw als modernisering
  • Verdere installatie achteraf mogelijk